Meny Stäng
stefg_fotoavRolfLindby
På scen under Stockholms Internationella Seriefestival 2015. Fotografi taget av Rolf Lindby.

Jag föddes den 29 juni 1985, och är en serietecknare, illustratör, redaktör, skribent, poddradioskapare och sporadiskt projektledare.

Serieskapande och bakgrund
Mina serier skildrar oftast vänskap, kärlek och ångest. Inte sällan med något övernaturligt element. Målgruppen är ofta unga vuxna, men jag strävar för att kunna nå alla åldersgrupper.

2004 tog jag studenten, publicerade min första serie, samt kom in på Serie- och Bildberättarprogrammet vid Högskolan i Gävle. Jag har dykt in i seriescenen sen dess.

Det är inte så ofta jag gör uttalat politiska serier, men då jag brinner för feminism, antirasism och ett HBTQ-vänligt samhälle speglas det även in i mina serier.

Min dröm är att teckna så många olika serier, samt utveckla mitt tecknande och berättande så mycket jag kan, som möjligt, innan jag dör.

Grafisk formgivning och redaktörskap
Jag hyser en enorm kärlek för bok- och magazinsättning. Detta har gjort att jag skapat och tryckt upp en ganska stor samling fanzin, samt arbetat med grafisk formgivning för andras seriealbum. Mest via Epix Bokförlag AB.

2011 var jag gästredaktör för onlineserietidningen babian.se och stannade sedan kvar som en av de permanenta redaktörerna. Arbetet med babian.se har varit en fantastisk erfarenhet då jag fått arbeta med alla möjliga serieskapare och även fått det svårslagna nöjet att finna nya serieskapare i deras resa in i karriären.

Mangapatriarkatet
2013 bildade jag och min kollega Lisa Medin poddradioprogrammet och rörelsen Mangapatriarkatet. Syftet var att starta en öppen dialog för att förena den svenska seriescenen. Detta gjordes med en podcast om serier i allmänhet och den svenska seriescenen i synnerhet. Vi spenderade sedan ett antal år på att bjuda in gäster att informera oss om saker vi inte visste, samt bjuda in våra lyssnare till att föra dialogen vidare efter varje avsnitt. Jag var väldigt frustrerad med klimatet inom branschen när vi började, men finner nu en mycket trevligare atmosfär. Helt tack vare oss är det inte, det var många andra drag som hände samtidigt. Men jag är stolt över vårar arbete och tacksam för det stöd Serieteket, Seriefrämjandet, de svenska serieförlagen, Svenska Tecknare, Svenska Barnboksinstitutet och framförallt alla våra lyssnare visat oss.

Privatliv
Serieskapandet är delvis influerat av mina föräldrar då fadern har en passion för skrift och modern för konst. En av mina mostrar är filmregissör så visuellt berättande har tidigt präglats. Jag har två yngre bröder som jag också räknar som goda vänner.

Jag bor i en tvåa i Stockholm med min partner och min katt. Jag arbetar från en ateljé i Hammarby. Båda dessa platser ligger i närheten av varsitt naturreservat. Var jag än är blir jag som mest bekväm när jag är omringad av träd.

Jag har ett visst intresse för, men är rätt dålig på, att spela ukulele och läsa franska.
Min mor är från Mexiko, min spanska är inte flytande men jag förstår språket rätt ok.